Ιστορικό

Σύντομο Ιστορικό για τη δημιουργία και το έργο του Ινστιτούτου

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελέτης & Εκπαίδευσης στην Πρόληψη & Αντιμετώπιση των Λοιμώξεων είναι επιστημονικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 2014 από 26 ιδρυτικά μέλη και συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία έως σήμερα. Σήμερα τα μέλη του Ινστιτούτου  ανέρχονται πλέον στα 62 και έχει πραγματοποιήσει 5 Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις καθώς και 17 συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εμπνευστής της δημιουργίας και πρώτος Πρόεδρος του Ινστιτούτου από το 2014 έως το 2023 υπήρξε ο καθηγητής  Γεώργιος Πετρίκκος, που ανακηρύχθηκε ομόφωνα  από  τον Μάιο του 2023  Επίτιμος πρόεδρός του.  Προέδρος του Δ.Σ. για ένα χρόνο διετέλεσε ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, και  σημερινός πρόεδρος είναι ο καθηγητής Περικλής Παναγόπουλος.

Γενικότερα σκοπός του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελέτης & Εκπαίδευσης στην Πρόληψη & Θεραπεία των Λοιμώξεων είναι η συνεχής και προγραμματισμένη αλληλοενημέρωση και επιμόρφωση των Επιστημόνων (ιατρών, μικροβιολόγων, βιολόγων, φαρμακοποιών, νοσηλευτών) με εξειδίκευση και ενασχόληση και ενδιαφέρον επί των εξελίξεων στην πρόληψη, θεραπεία και έρευνα των Λοιμώξεων στην Ελλάδα και Κύπρο και γενικότερα στη Λεκάνη της Μεσογείου,   καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τις προόδους της ιατρικής στον τομέα αυτό. Το κυρίαρχο μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται ο παραπάνω σκοπός είναι η διοργάνωση Συνεδρίων, Σεμιναρίων, Διαλέξεων, Δημοσίων Συζητήσεων, Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων και άλλων εκδηλώσεων επιστημονικής επικοινωνίας, αυτοδύναμα ή με άλλες Ελληνικές και Κυπριακές ή ξένες εθνικές ή διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η συνεχής βελτίωση του επιστημονικού επιπέδου και η αλληλοενημέρωση των μελών του Επιστημονικού Σωματείου και η ενημέρωση του κοινού.

Οι επιστημονικές εκδηλώσεις, που έχει διοργανώσει το Ινστιτούτο από της ιδρύσεως του ως σήμερα, αποτελούν συνέχεια των Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων Λοιμώξεων,  που για 13 χρόνια  οργάνωνε η Δ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Οι τελευταίες εκδηλώσεις έγιναν σε περιφέρειες εκτός Αθηνών και στοχεύουν να έχουν και Διεθνή χαρακτήρα.

Οι Εκδηλώσεις είναι  οι πιο κάτω:   

  • Συνδιοργάνωση του 1ου Ελλαδο-Κυπριακού Συνεδρίου Λοιμώξεων και Μικροβιολογίας, 5-7 Απριλίου 2024, Λάρνακα, Κύπρος.
  • 1οΔιεθνές  Συνέδριο με θέμα «Επιδημιολογία, Πρόληψη & Θεραπεία των Λοιμώξεων μετά την Πανδημία. Διαχείριση της Κρίσης», 3-5 Νοεμβρίου 2023, Αλεξανδρούπολη.
  • Συνέδριο «Οι Λοιμώξεις στη λεκάνη της Μεσογείου στη Μετά-COVID εποχή», 5-7 Νοεμβρίου 2022, Αθήνα.
  • Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Λοιμώξεων με θέμα «Ενιαία υγεία και λοιμώξεις στη Λεκάνη της Μεσογείου/Οστικό Έλλειμμα και Λοίμωξη», 10-11 Μαΐου 2019, Αθήνα.
  • Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Λοιμώξεων με θέμα «Μεσογειακές Ημέρες Λοιμωξιολογίας», 27-28 Απριλίου 2018, Αθήνα.
  • Συνεργασία του Ινστιτούτου με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για το «2-day Educational Seminar on Infection Prevention and Control», 5-6 Μαΐου 2017, Λευκωσία, Κύπρος.
  • 13ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Λοιμώξεων με θέμα «Επίκαιρα Θέματα», 18-19 Νοεμβρίου 2016, Αθήνα.
  • 12ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Λοιμώξεων με θέμα «Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών στις Συνήθεις Λοιμώξεις», 4-5 Δεκεμβρίου 2015, Αθήνα.

Ιούνιος 2024

 Ιδρυτικά μέλη

  1. Αλεξάνδρου Μαρία
  2. Αντωνιάδου Αναστασία
  3. Γκίκας Αχιλλέας
  4. Δαΐκος Λ. Γεώργιος
  5. Δημητριάδης Ιωάννης
  6. Δρογκάρη-Απειρανθίτου Μαρία
  7. Κολιού Μαρία
  8. Μαλτέζος Ευστράτιος
  9. Μπούμπας Δημήτριος
  10. Παλάζης Λάκης
  11. Παναγιωτίδης Παναγιώτης
  12. Παναγόπουλος Περικλής
  13. Πάνος Γεώργιος
  14. Πετρίκκος Γεώργιος
  15. Πετρίκκος Παναγιώτης
  16. Ποταμίτης Γεώργιος
  17. Ροηλίδης Εμμανουήλ
  18. Σαμώνης Γεώργιος
  19. Σκιαδά Άννα
  20. Συρίγος Κωνσταντίνος
  21. Τόφας Πολύδωρος
  22. Τσιόδρας Σωτήριος
  23. Χατζάκης Άγγελος
  24. Χατζηχάννας Λίνος
  25. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος
  26. Ψυχογυιού Μήνα